· 

Photo exhibition "Flash. Ukrainian photography today"


Експозиція триватиме з 29 вересня по 23 жовтня.

Офіційне відкриття 29 вересня о 17:00.

 

Адреса: Український Дім, вул. Хрещатик, 2.

 

Український Дім презентує масштабну групову фотовиставку «Спалах. Українська фотографія сьогодні», яку можна буде відвідати з 29 вересня по 23 жовтня.

 

Війна в Україні актуалізувала насамперед ті види мистецтва та інструментальні засоби, які здатні до миттєвого відображення дійсності. Серед них — фотографія, що стала основним медіумом, який відображає події війни та висвітлює різноманіття досвідів та сьогодення українців. Цей досвід не передати словами, але його можна прожити завдяки застиглим образам, які вириваються з реальності затвором камери.

 

Особливого значення у процесі рефлексії гарячого потоку подій набуває документ, репортаж, хроніка. Нещадну правду холодного об'єктива оживляє чуттєвий погляд художника. Саме він перетворює пряму фіксацію на хвилюючий образ, який має велику силу естетичного впливу та створює простір для емпатії.

 

Працювати в полі історії — виклик. Сьогодні роботи фотографів стали частиною інформаційної війни, війни образів та наративів, де вони змушені протистояти штучно згенерованим фейкам. Зрештою, саме фотографія є одним з впливових інструментів, які несуть цю правду війни у світ і дають Україні солідарність і підтримку.

 

Формуючи драматургію цієї виставки, важливо було представити всю повноту авторських висловлювань. Воєнна фотографія та фотографія часу війни — не тотожні явища, але такі, що у сукупності утворюють загальну картину цієї трагедії, відображають театр бойових дій, героїку спротиву й повсякденність людей з епіцентрів, сірих зон та околиць війни — фіксують час, відчуття, простір, смерть та життя, біль та надію.

 

Організатори:

Національний центр «Український Дім» та ГО «Платформа культурних ініціатив».

Партнери: здійснено в рамках проєкту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. 

Українська асоціація професійних фотографів.

 

Куратор: Олександр Соловйов.

Керівник проєкту:  Аліса Гришанова.

Творча група проєкту: Ірина Кравець, Анастасія Уразбаєва.

 

Олександр Соловйов, мистецтвознавець, про фотопроєкт «Спалах. Українська фотографія сьогодні»:

 

«Фотографія — швидкий, мобільний та вибуховий медіум. Медіум-спалах. Вона здатна стати хвилюючим образом, не чекаючи, допоки час вляжеться, відстоїться, допоки дозріє дистанція для поглибленого, повільного осмислення та узагальнення. Тож не випадково, що за часів історичних потрясінь та воєн, саме фотографія виходить на перший план. Сьогодення, яке ми проживаємо та гостро переживаємо, несе саме таку «печатку часу». Наша виставка саме про це. Вона фіксує «тут і зараз». У ній виразно проступає правда часу — цього спресованого подіями, болем, героїзмом півріччя. Правда, яку вже завтра ми називатимемо великою».

Ольга Вієру, директорка Національного центру «Український Дім», про фотопроєкт «Спалах. Українська фотографія сьогодні»: 

 

«Виставка «Спалах» в Українському Домі покликана передати глядачеві зріз нової реальності, у якій живе та бореться за перемогу Україна та її люди. Ми усі є носіями нових досвідів, які проживаємо тут і зараз, і саме фотографія через споглядання і співпереживання глибоких образів і символів дає нам ключ до самоусвідомлення і самозцілення. А створена експозиція перетворюється на платформу для діалогу,  на своєрідний егрегор сили та єдності».