· 

Виставковий проєкт "Ювілей небайдужості"


В рамках виставки «Ювілей небайдужості» буде презентовано роботу Ольги Дрозд

"Загублена дековарація" 

 

Що була створена для виставки «Медіазалежність. Українська версія» , яка стала першим самостійним проєктом Українського дому після оголошення перезавантаження інституції у 2019 році. 

21 квітня Український Дім презентує виставку «Ювілей небайдужості», присвячену 30-річчю створення національного центру.

 

Вже три десятиліття модерністська будівля за адресою Хрещатик, 2 відома як Український Дім. Споруда, зведена у 1982 році як музей Леніна, довгий час символізувала складне і суперечливе минуле, отримане Україною у спадок від комуністичного режиму.

 

За ці роки Український Дім пройшов чимало випробувань, побував в епіцентрі двох революцій, знав злети і періоди занепаду. Тут відбувалися міжнародні та державницькі заходи за участі президентів та високих іноземних делегацій, масштабні і престижні культурно-мистецькі акції, ця будівля вітала знаменитих діячів, політиків, митців, ставала оселею для протестувальників і потерпала від безчинства «Беркуту» у часи суспільних зрушень. Були і періоди занепаду, коли брак професійного управління та нестача фінансування ставали причиною неналежного використання цього розкішного приміщення в самому серці Києва. Утім, широкий спектр потенційних можливостей, масштаб та архітектура Українського Дому знову і знову повертали його до культурної місії, перетворивши в одного з лідерів культурного життя України: у стінах установи проходили численні виставки, міжнародні арт-фестивалі, художні салони, презентації, site-specific проєкти. Нині Український Дім розширив свою діяльність та системно реалізує мультидисциплінарну програму, яка охоплює різні сфери – візуальне мистецтво, кіно, музику, публічний діалог, культурницькі, освітні, молодіжні проєкти тощо.

 

Усі трансформації Українського Дому, які віддзеркалюють шлях нашої країни, перетворили його історію на безумовну цінність.

 

Виставковий проєкт “Ювілей небайдужості” запропонує своєрідний екскурс культурним життям років незалежності через події, що відбувалися в Українському Домі, і представить знакові імена та твори українського класичного і сучасного мистецтва у фрагментах обраних проєктів, фото та відеодокументації, текстах.

 

Куратори проєкту: Аліса Гришанова, Валерій Сахарук, Олександр Соловйов.

 

В експозиції проєкту представлені роботи українських митців: Олександра Бабака, Петра Бевзи та Олексія Литвиненка, Володимира Буднікова, Ігоря Гайдая, Марка Гейка, Миколи Глущенка, Олександра Гнилицького, Олега Голосія, Петра Гончара, Сергія Григор'єва, Тараса Гринчишина, Ніни Денисової, Максима Дондюка, Ольги Дрозд, Василя Чегодара, Олександра Дубовика, Олександра Животкова, Віктора Зарецького, Федора Захарова, Іллі Ісупова, Дмитра Кавсана, Гліба Катчука та Ольги Кашимбекової, Павла Керестея, Олександра Клименка, Галини Ключковської, Євгена Колесника, Володимира Костецького, Світлани Кошкіної, Миколи Кривенка, Анатолія Криволапа, Олександра Левича, Якима Левича, Олександра Лопухова, Павла Макова, Миколи Малишка, Петра Малишка, Євгена Малолєтки, Максима Мамсікова, Олександра Матвієнка, Миколи Маценка, Володимира Мельнічука, Ксенії Оксінь, Михайла Палінчака, Сергія Панича, Даши Подольцевої, Богдана Пошивайла, Кирила Проценка, Влади Ралко, Костянтина Реунова, Олександра Ройтбурда, Романа Романишина, Арсена Савадова, Олексія Сая, Юрія Сивирина, Віктора Сидоренка, Олександра Синиці, Юлія Синькевича, Тиберія Сільваші, Олександра Сухоліта, Федора Тетянича, Олега Тістола, Миколи Троха, Олексія Фурмана, Лесі Хоменко, Василя Цаголова, Володимира Цюпка, Мстислава Чернова, Сергія Шишка, Олексія Шовкуненка, Віталія Шості, Тетяни Яблонської.

 

У рамках паралельної програми заплановано екскурсії від кураторів проєкту Олександра Соловйова, Валерія Сахарука, Аліси Гришанової, лекція архітектора і урбаніста Юліана Чаплінського про архітектурний стиль споруди Українського Дому, музичний вечір «Другий дім» Київського камерного оркестру (диригентка – Наталія Пономарчук) на відзначення семирічного періоду, коли Український Дім став другим домом для філармонії.

 

Запрошуємо розділити з нами спогади на виставковому проєкті “Ювілей небайдужості”, який триватиме в Українському Домі з 21 квітня по 21 травня 2023 року.

Висловлюємо подяку за співпрацю та надані твори: Національному музею Революції Гідності, Інформаційному агентству УНІАН, митцям та колекціонерам.

 

Графік роботи:

21.04-21.05.2023

Вт-Нд, 11:00-19:00

Понеділок вихідний

 

Вартість квитків:

повний – 80 грн

пільговий – 50 грн (для школярів та студентів)

Вхід вільний для:

пенсіонерів, дітей до 7 років, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх родин, військовослужбовців строкової служби, працівників музеїв, членів Національної спілки художників України, власників членських карток CIMAM, ICOM (за наявності дійсних посвідчень).

 

У разі оголошення повітряної тривоги відвідувачі можуть скористатися укриттям, що знаходиться у підвальному приміщенні Українського Дому